Kısır Kadın Adet Olur mu ?
Kısırlık, çocuk sahibi olmak isteyen her birey için korkutucu bir durumdur. Özellikle kadınlarda ortaya çıkan bu sağlık sorunu olan kısırlık dünya kadın nüfusunun %25′ inde görüldüğü belirlenmiştir. Peki, kısırlık nedir, ne gibi sağlık sorunlarına yol açar ve çözümleri nelerdir? Kısır Kadın Adet Olur mu ?
Kısırlık Nedir?
Tıptaki adı ile infertilite yani kısırlık, çiftlerin doğal yollar ile çocuk sahibi olamama durumudur. Doğum kontrolsüz bir şekilde, 9-12 ay arası düzenli cinsel ilişkiler sonrası hamile kalınamıyor ise bu duruma kısırlık denilebilir. Tıbbi açıdan bu teşhisin kesin olarak koyulması için 35 yaş ve altındaki çiftlerin 1 yıl, 35 yaş ve üzeri çiftlerin ise en az 6 ay koruma olmadan düzenli cinsel ilişkiye girmeleri gereklidir.
Kısırlığa Yol Açan Etkenler
Kadın bireyin, sağlıklı olarak hamile kalabilmesi için yumurtlama ve döllenme döneminde bütün adımların doğru ve düzenli bir biçimde ilerlemesi gerekmektedir.
Kısırlık, bazı bireylerde doğuştan var olabilir veya hayatınızın ilerleyen dönemlerinde herhangi bir zaman da gelişebilir. Kısır çiftlerde, vakaların üçte birinde erkekten, üçte birlik kısmında kadından, diğer ihtimalde de hem erkek hem de kadından kaynaklı olabilir. Bu durumların dışında gerçekleşen kısırlıkta ise bir tanı koyulamamaktadır.
Erkeklerde Kısır Olma Nedenleri
Çiftlerde, çocuk sahibi olamama durumu genelde kadın bireylerin kısır olmasından kaynaklı gibi görünse de, bu durum hemen hemen erkeklerde de aynı orantıda karşılaşılabilen bir durumdur.
Doğuştan genetik bozukluklar, testislerden kaynaklı anormal sperm üretimi ve erken boşalma, bir çeşit cinsel enfeksiyon olan klamidya, kabakulak, HIV, AIDS gibi problemler ve hastalıklar, erkeklerde kısır olmaya sebep olan en ciddi etkenlerdir.
Bunların yanı sıra, sigara içmek, alkol tüketmek, çeşitli antibiyotikler vb. hem erkeklerde hem de kadınlarda kısır olma olasılığını arttırmaktadır.
Kadınlarda Kısır Olma Nedenleri
Kadın infertilite nedenleri, aşırı tiroid hormonu salgılanması sonucu adet düzensizliği, yeme bozuklukları, dengesiz beslenme, kanser hastalıklardan kaynaklanan tümörler, rahim boyutunun genişlemesi, uterus ve poliplerde servikal anormallikler uterusun dışında büyüyen endometriyum kaynaklı endometriyozis, apandist veya abdominal cerrahi sonrası organları bağlı tutan doku bantlarının zedelenmesi şeklinde sıralanabilir.
Erkeklerde Kısırlık Belirtileri
Erkeklerde, kadınlara göre kısır olma ihtimali çok daha düşüktür. Bu sebeple erkek bireyin kısırlık belirtilerini anlaması çok zordur. Erkeklerde kısırlık belirtileri, cinsel ilişki isteğinde azalma veya artma, boşalmada güçlük, normalden daha küçük veya büyük testisler, bunun beraberinde testislerde şiddetli ağrı ve olağandışı şekiller görülürse direk doktora başvurulmalıdır.
Kadınlarda Kısırlık Belirtileri
Kısırlık, kadınlarda erkeklere göre kat kat daha fazla belirti göstermektedir. Bunların başında akıllara ilk gelen soru ise; kısır kadın adet olur mu ? Kasıklarda ağrı, adet dönemleri arasında 21 günden az veya 35 günden fazla zaman geçmesi, anormal derecede uzun süreli ve tekrarlayan kanamalar, ciltteki dokusal ve yapısal değişimler, aşırı kıllanma, sık sık saç dökülmeleri ve cinsel ilişki esnasında şiddetli ağrılar hissetme kadınlarda en çok görülen kısırlık belirtileridir. Bu belirtileri bir kez bile yaşamış olan kadın bireyler, en yakın doktora veya aile hekiminde başvurmalıdır. Peki kısır kadın adet olur mu ?
Kısırlığa Sebep Olan Temel Etkenler
- Aşırı sigara ve alkol tüketimi
- Radyasyon gibi kimyasal faktörlere maruz kalma
- Anabolik steroidler
- Kemoterapi vb. kanser tedavileri
- Yumurtalıkların çalışmayı durdurması
- Sık sık tekrarlanan mastürbasyon
- Çölyak hastalığı
- Frajil x Sendromu