Kemoterapinin Erkek Üreme Sistemine Etkisi
Kemoterapinin Erkek Üreme Sistemine Etkisi
Son yıllarda gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde malign hastalıkların tedavisinde çeşitli ilaç ve ilaç kombinasyonu içeren tedavilerin uygulanması ile büyük başarılar sağlanmıştır. Kemoterapinin Erkek Üreme Sistemine Etkisi
Kısırlık etkili testis kanserleri, lenfoma ve akut lenfositik lösemideki tedavi ile elde edilen sonuçlar bunlara örnek teşkil eder. Ancak kemoterapinin gonadlar üzerine olan, dolayısı ile fertilite üzerine olan etkisi gittikçe önem kazanmakta ve bu toksik etkiyi önleyici veya fertilitenin kısırlığa dönmemesi için çeşitli tedbirler alınmaya başlanmıştır.
Aslında kemoterapi veya radyoterapi alan hastalarda kısırlık ve seksüel disfonksiyona neden olan patolojinin görüldüğü vakaların %40-70’ i hücre aplazisi ve leyding hücrelerindeki disfonksiyonla birlikte testiküler harabiyet olduğu tespit edilmiştir.
Kanser tedavisinde kullanılan bu kemoterapotiklerle bu ilaçların fiziksel, kimyasal ve cerrahi tedavi metodları ile uygulanması sonunda azospermia, libido azalması ve erektil disfonksiyon meydana gelebilmektedir.
Bu ilaçlar ile birlikte testislerde yaşanan değişiklikler hafif spermatogenez bozulmalarından, fibrozis, germinal aplazi ve leyding hücre harabiyetine kadar uzanır. İlaçların kesilip kısırlığın ortadan kalkması ve cinsel fonksiyonlardaki iyileşme süreci ise 2 ile 10 yıl arasında değişmektedir.