COVID-19 Tüp Bebeğe Geçer mi?
Korona Virüsü Ve Hamilelik Dönemi
Korona virüs (diğer adıyla Covid-19) insanlık tarihi için yeni bir vaka tipidir; yani insanlığın bu virüs hakkında geçmişe dayalı herhangi bir bilgi birikimi yok. COVID-19 Tüp Bebeğe Geçer mi? Geçmişte yaşanan viral solunum yolu enfeksiyonlarından olan Mers, Sars, İnfluenza vb. hastalıkların virüsleri Covid-19 virüsünden tamamıyla farklıydı.
Covid-19’un canlıdan canlıya geçerken mutasyona uğradığı söylenmektedir; halbuki aynı aileden gelen mers, sars ve influenza hastalıklarında genom kodları yeni canlıya bulaşırken aynen aktarılmaktaydı. Kesin bulgulara sahip olmamakla birlikte, hamile kadınlar diğer insanlardan daha fazla enfeksiyon riski ile karşı karşıyadır.
Ancak Covid-19 veya daha ciddi başka hastalıklara yakalanma durumlarının ne olabileceği hakkında bilimsel verilere dayalı bir bilgimiz şu an için yoktur. Ancak hamile kadınların enfeksiyon riskini arttırabileceği değişiklikleri vücutlarında daha fazla yaşayacağını bildiğimizden, daha dikkatli olunması yönünde tavsiyelerimiz olacaktır.
COVID-19 Tüp Bebeğe Geçer mi?
Wuhan’da Korona hastalığına yakalanan hamile bir kadından doğan bebekte Covid-19 virüsünün olduğu görülmüştür. Bu olaydan hareketle virüsün fetüse ve bebeğine geçeceği söylenebilir. Ancak doğumdan sonra bebeğin sağlığının ne şekilde etkileneceği veya olumsuz durumların olup olmayacağını zaman insanlık tarihine gösterecektir.
Tüp bebek tedavileri başlamış ve devam eden kadınların da tedavilere devam ederken, tedaviyi yürüten kliniğin çok dikkatli olması gerekecektir. Eğer anneye Covid-19 bulaşmış ise, bebeğe geçme riski normal hamileliklerde de, tüp bebekte de aynı olabilir; ancak bu bilgiler sadece varsayımdır, bilimsel bulgularla desteklenmeyen tezlerin her zaman çürütülme ihtimali vardır.