Düzenli olarak ve korunmasız şekilde bir yıl boyunca yapılan cinsel ilişki sonucunda hamilelik görülmüyorsa bu duruma kısırlık denir. Kadınlarda ve erkeklerde kısırlık günümüzde çokça karşılaşılan bir problemdir. Kısırlık tanısı konulmadan önce detaylı muayene yapılır, kısırlığın kadından mı yoksa erkekten dolayı mı olduğu belirlenir. Sonrasında ise soruna göre kısırlık tedavisi yapılır.

  1. Anasayfa
  2. Kısırlık Tedavisi
  3. Kanser Tedavisi, Erken Menopoz ve Kısırlık Üçgeni

Kanser Tedavisi, Erken Menopoz ve Kısırlık Üçgeni

K T K T -

- 3 dk okuma süresi
271 0
kisirlikta erkegin ve ciftlerin rolu

Kanser Tedavisi, Erken Menopoz ve Kısırlık Üçgeni

Kanser Tedavisi, Erken Menopoz ve Kısırlık Üçgeni

Meme kanserini tedavi etmek için kullanılan bazı kemoterapi ve hormon tedavisi ilaçları kalıcı veya geçici kısırlığa veya erken menopoza neden olabilir. Kanser Tedavisi, Erken Menopoz ve Kısırlık Üçgeni

Kanser tedavilerinin kısırlığa etkileri, belirtileri ve nedenleri nelerdir ? Erken menopozda kısırlığın yeri nedir ? Erken menopozda kısırlık belirtileri nasıl anlaşılır ? Kanser tedavisi, Erken menopoz ve Kısırlık üçgeni arasındaki ilişki nedir ? Bu üçgen içerisinde bulunan kanser tedavisinin kısırlık ile bağlantı durumu nasıl anlaşılır ? Bu durum çocuk sahibi olmak isteyen kadınlar için bir endişe kaynağı durumundadır.

Testislerin Alınması Cinselliği Etkiler mi ?

Bu sizin için geçerliyse, kanser tedavisine başlamadan önce doğurganlığınızı korumanın yollarını aramalısınız.Adet görmemiş olsanız bile, menopoz öncesi kadınların bu gibi tedaviler sırasında doğum kontrol uygulamaları yapmaları gerekir, çünkü bazı kemoterapi ilaçları doğum kusurları ile ilişkilidir.

Erken menopoz hakkında bilgi edinmek ve doktorunuzdan veya hemşirenizden destek almak, kadınların menopoz semptomlarını önceden tahmin etmelerine ve daha iyi başa çıkmalarına yardımcı olabilir.

Radyasyon tedavisi her iki yumurtalığa da yönlendirilmedikçe kısırlığa neden olmaz. Bazen, meme kanserinin türüne ve boyutuna bağlı olarak, üretilen östrojen miktarını azaltmak için yumurtalıklar cerrahi olarak çıkarılabilir veya yayılabilir.

Bu kalıcı kısırlığa neden olur. Kemoterapinin neden olduğu menopoz, 40 yaşından küçük kadınların %10 ile %50’sinde ve 40 yaş üstü kadınların%50 ile %94’ünde görülür. Kemoterapiden sonra, bir kadın aylarca hatta yıllarca düzensiz yumurtalık fonksiyonu yaşayabilir. 

Kadının yaşına ve kullanılan kemoterapinin türüne bağlı olarak normal yumurtalık fonksiyonu geri gelebilir.

Doğurganlığı Koruma Teknikleri Nedir ? Doğurganlığı korumak için yapılan yöntemler nelerdir ?

  • Yumurta veya embriyoların dondurulması
  • Yumurta bağışı: Gebe kalmak isteyen kadın, kanser tedavisi tamamlandıktan sonra, döllenen ve implante edilen bir donörden yumurta alır.
  • Üreme organlarının hormonlarla bastırılması. Bu yaklaşım, üreme organlarını etkisiz bir duruma getirmek ve vücudunuzun yumurta üretimini durdurmak için hormon kullanmayı içerir. Bu işlemin yumurta haline gelen hücreleri kemoterapinin zarar vermesinden koruduğu düşünülmekte olup, hala etkileri araştırılmaktadır.

K T

Ben isimi vermek isteyemeyen birisiyim. Kısırlık tedavisi ve üreme sağlığı konularında yazılar üretiyorum. Sağlık, umut ve bilgi dolu bir gelecek için buradayım.

İlgili Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir