Kısırlık Ultrasonda Belli Olur Mu ?
Çocuk sahibi olmak istediği halde olamayan çiftler için kısırlığa neden olan sorunu bulmak son derece önemlidir. Kısırlık Ultrasonda Belli Olur Mu ?
Kısırlık sorununun temel nedeni öğrenildiği zaman bu nedeni ortadan kaldıracak tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu sayede sorun kısa sürede çözülerek çiftler hayal ettikleri bebeklerine kavuşmaktadır.
Görülme sıklığı ortalama yüzde 15 olan kısırlık kadından kaynaklı olduğu zaman pelvik muayenesi, yumurtalıkların takibi ve ultrasonografi gibi teşhis yöntemleri uygulanmaktadır. Ancak en etkili ve pratik yöntemlerin başında ultrason gelmektedir.
Kısırlık Tanısında Ultrasonun Önemi
1 yıldan uzun süredir korunmaz cinsel birlikteliğe rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlere kısırlık tanısının konulabilmesi için ultrason yöntemi uygulanmaktadır. Kısırlık değerlendirilmesinde karından ( Abdominal ) ya da vajinadan ( Transvajinal ) ultrason ile kadınların yumurtalıkları ve rahim yapıları incelenir.
Karından yapılan ultrasonda idrar torbasının dolu olması istenir. Bu sayede tüpler, rahim ve yumurtalıklar daha net görülebilmektedir. Vanjinal ultrasonda ise mesanenin dolu olmasına gerek yoktur.
Kısırlık teşhisinde ultrason muayenelerinin önemi son derece büyüktür. Doktorlar tarafından genelde vajinal ultrason tercih edilmektedir. Kısırlığın temel nedenlerinden olan yumurtalık ve rahim sorunlarının teşhis edilmesine yardımcı olduğu için kısırlığın ultrasonda belli olduğu söylenebilir.
Bu yöntem ile kısırlık nedenleri belirlenerek doğru tedavi yöntemleri uygulanmaktadır. Bu nedenle kısırlık şüphesi duyulduğu zaman mutlaka ultrasonografi ile kadınların rahimleri ve yumurtalıkları incelenmelidir.