Kısırlıkta Erkeğin ve Çiftlerin Rolü
Kısırlıkta Erkeğin ve Çiftlerin Rolü
Çiftler çoğunlukla doğum kontrol yöntemlerini uygulamayı bıraktıktan hemen sonra çocuk sahibi olacaklarını düşünürler. Bazı çiftler için bu durum doğru olsa da pek çok çift için bu çok zor gerçekleşmektedir. Kısırlıkta Erkeğin ve Çiftlerin Rolü
Erkek Üreme Sistemi
Ergenlik çağı ile erkekte sperm üretimi başlar.Beyinde yer alan hipofiz bezinden FSH ve LH salgılanır. FSH hormonu sperm üretimini aktifleştirir. Testosteron hormonu salgılanmasına yardımcı olur. Bu sayede sperm olgunlaşması sağlanır.
Spermler testislerde üretilmeye başlar ve epididimde gelişimlerini tamamlar. Bu süreç yaklaşık olarak 3 veya 4 ay süresinde olur. Olgunlaşan spermler cinsel ilişki ile sperm kanallarından kadın vajinasına geçiş yapar.
Bu sırada prostat ve prostatın arkasındaki veziküla seminalis adı verilen bezlerden spermi besleyen sıvılar meniye karışırlar. Sperm üretimi doğal şartlarda erkeğin tüm hayatı boyunca sürer.
Erkekte kısırlık; sperm üretim bozuklukları, sperm kanal tıkanıklıkları, spermi öldüren antikorlar, testis travması, anatomik problemler, infeksiyonlar, kullanılan bazı ilaçlar, hormon bozuklukları nedeniyle oluşabilir.
Pek çok infertil, kısırlık yaşayan erkek kendisini yetersiz hisseder ve depresyona sürüklenir. Kısırlık hastalığının yanında psikoloji travmalar da yaşanır.
Kısırlık problemi yaşayan çiftler aralarındaki bağları daha da güçlendirmeli ve birbirlerine destek olmalıdır. Unutulmamalıdır ki; kısırlık günümüzde %90 oranında tedaviye olumlu yanıt vermektedir.
Kısırlık tedavisi için artık pek çok seçenek mevcuttur.